Skaftväxling, en efterfrågad kurs
4 juni, 2018
Vävdagarna 2019
21 november, 2019

Vävdagar i Glimåkra 2018, årets stora fest för oss vävare

vavdgr-2018-1514-600x600

De efterlängtade Vävdagarna i Glimåkra blev en verklig succé.


För fösta gången på över 30 år gjorde vi ju ett uppehåll 2017 p g a närheten i tid och rum till den stora mässan VÄV 17 som arrangerades av Svenska Vävrådet i Växjö i september. Det är alltid vanskligt att avbryta en tradition och rykten om både det ena och det andra får lätt spridning.
Men tack alla trevliga besökare som litade på vårt löfte att komma tillbaka med förnyad kraft. Pigga och glada, vävintresserade och shoppingsugna kom ni från hela södra Sverige och inte att förglömma Danmark. En busslast från Bornholm är också tradition. Besökssiffran ökade med drygt ett par hundra jämfört med 2016.

Årets tema

Temat för året var ”Inspirerande vävuppsättningar med möjlighet att prova på”. I alla utställningarna på VävstolsMuseet fanns en vävstol med en uppsättning med anknytning till det som visades. 10 danska vävare visade vävda kläder i underbara material och spännande tekniker. Ett avslutningsprojekt från Laugets Vaevekurser i Köpenhamn. Danska Ingrid Burman och Kirsten Sveinbjörnsson berättade om utbildningen och Birgitte Udengaard, från Bornholm, vävde beklädnadstyg i vävstolen. En imponerande utställning som rönte mycket stort intresse. Hur har vi det med vävutbildningen i Sverige idag? Hittar vi något av samma höga klass?

En helt annan inspirerande vävuppsättning visade Ing-Brith Jonsson i Handvävare i Jönköpings utställning Smålandsdräll. Från några gamla tygprover har man rekonstruerat en bindning som vävs på 3 skaft och kan varieras i kvalité för många olika ändamål. Resultat finns redovisat i boken Smålandsdräll. Här satte sig 18-åriga Alma, före detta flitig slöjdsklubbsdeltagare på VävstolsMuseet, och vävde i dagarna två.

Riksvävarna representerades i år av Vi Vävare i Skåne. Här visades Skåneföreningens bidrag till Mångfald – en utställning där de olika regionföreningarna bidragit med tre vävtekniker vid Riksvävarnas årsmöte tidigare. Att prova på i vävstolen erbjöds Rölakan och Trensaflossa. Den tredje tekniken, Damast, visades i filtar, plädar, mattor, duktyg och rent dekorativa vävar.

Åsa Martinsson och Martin Eriksson, från Gotland återfinns varje år på VävstolsMuseet med datorprogrammet WeavePoint. Den här gången hade de med sig Naama´s vävstol, deras nya lilla, mycket intressanta, horisontella vävstol rekonstruerad efter en bild i ett manuskript från 1300-talet. Naturligtvis med ett läckert ulltyg i väven. Åsa och Martin är ju sedan många år tillbaka flitiga deltagare i medeltidsevenemang bl a på Gotland och på Bornholm.

Bredvid vävde Mette Frökjaer från Danmark en pläd i damast. Mette, som har egen vävstuga på norra Jylland kommer varje år med en liten kalender med beskrivningar på sina fina vävar. Att få väva på VävstolsMuseet under Vävdagarna är en av årets höjdpunkter. Vi gläds med Mette och hoppas att samarbetet fortsätter framöver.
Vävtävlingen, som traditionellt brukar arrangeras av tidskriften Vävmagasinet, ersattes den här gången med en trevlig och riktigt spännande utställning av vävnaderna från deras bok Tuskaft. Så otroligt mycket man kan få ut av vår enklaste vävteknik. Här fanns allt från beklädnadstyger, kuddar och mattor i otippade kvaliteter och utförande. En annorlunda halsduksväv av plädäfsingar från museets Slöjdklubb fanns i vävstolen.

Ett återkommande dragplåster på VävstolsMuseet är Grimslövs linje KHD- konsthantverk/design. Varje år ett nytt kreativt uttryck i en spännande och läckert presenterad utställning. Det är det otroligt engagerade lärargänget, under ledning av Bodil Tallefors, som kläcker idéer och förmår inspirera sina elever att åstadkomma mästerverk oftast i en kombination av olika områden som textil, trä och metall. Eleverna börjar ju sin utbildning i Grimslöv i september och redan till Vävdagarna i oktober har vi ett sådant resultat. Den här gången jobbade man efter ” Ingen början, inget slut, runt om, omsluten, oändligt, evigt, kretslopp …”. Vävar med målad/schablontryckt varp monterade som ett band runt svetsade former. En berättelse utan början och utan slut fritt hängande från taket.

Auktion

Auktion på VävstolsMuseet i samband med Vävdagarna har vi haft från och till. En trevlig kontakt med besökarna. Nu var det dags att tömma förråden. Man kunde fynda barnvävstolar, en bom med färdig uppsättning till stor duk, udda vävpallar eller utöka sin vävstol med flera skaft och trampor. En liten vävstol gick till Borholm, men för övrigt säljer man ju inte bröd till bagarbarn. Alla som kommer till Vävdagarna har ju redan en eller flera vävstolar.

Busskytteln

Busskytteln är en viktig del av programmet för att göra det möjligt för besökarna att ta sig mellan de olika evenemangsplatserna i byn. När Vävdagarna startade 1984 hade vi ett eget bussbolag, Isakssons Buss, här i Glimåkra. Det var så den gratis busskytteln kom till. Många vävdagsbesökare minns säkert Esse Isaksson som körde runt och underhöll med glatt humör och goda historier. Nu är bussbolaget uppköpt och avflyttat, men till vår glädje har nu ett annat bolag i kommunen, nämligen Kagans Buss tagit över skytteln. Ett samarbete vi hoppas blir permanent. Parkeringen vid Folkets park sköts sedan många år tillbaka av Tjernobil-kommittén och inkomsterna går oavkortat till deras verksamhet med stöd till drabbade och behövande. Man tar bl a emot en busslast barn och ungdomar från Kiev under några veckor varje sommar.

Glimåkra folkhögskola deltar med en utställning. Deltagarna i de populära seniorkurserna, som sedan ett par år tillbaka har ersatt den tidigare Konsthantvekslinjen, visar arbeten i textil, keramik och akvarellmålning. Även här har vi ett skickligt och inspirerande lärargäng med Marie Rolander och Ingrid Svantesdotter Larsson i spetsen.

Glimåkra Vävstugeförening har öppet hus i egna vävstugan med uppskattat lotteri med handvävda vinster. Medlemmarna väver och de fina och välgjorda arbetena i vävstolarna imponerar och inspirerar besökarna.

Mässan


Drygt 40-talet kommersiella utställare i Folkets Park och Församlingshemmet med Scoutlokalen stod som vanligt för en härligt färgstark mässa med mängder av vävredskap, garner och vävlitteratur. Mitt på golvet i den gamla dansrotundan satt Nina Floderus med sin vävstol utrustad med ett system för skaftväxling, som hon själv tillverkar och säljer. Nina, som har ägnat många år den här tekniken, väver och säljer mattor och andra inredningstextilier. Hon håller populära kurser i olika vävsamanhang, b l a på Vävstolsmuseet.

Anna och Roger Ivansson från Sjöalyckans silke, som f o m 2018 tagit över ansvaret för den kommersiella delen av Vävdagarna efter Pia Wedderien, hade lyckats locka en hel del nya företag till Glimåkra. Vi tror att de uppskattade arrangemanget och kommer tillbaka nästa gång igen. Hemslöjden? Var tog ni vägen? Saknades av både besökare och arrangörer.

Ideellt arbete

Ett hjärtligt tack till de drygt 50 personer som ställer upp helt ideellt för att det här stora evenemanget skall fungera. Det är inte bara museistyrelsen, föreningens medlemmar och bybor utan även långväga besökare och flera av våra danska vänner som säljer vävdagspass eller jobbar med den populära kaffeserveringen på VävstolsMuseet. Där är stämningen hög och det är en verklig fröjd att se hur många gamla vävvänner möts över en go´fika. I år fanns inte mindre äv 27! sorters hembakat på kakbuffén.

Varje år kommer en diskussion upp vad gäller datum för Vävdagarna, som alltid varit förlagda till vecka 43. Detta eftersom Syfestivalen i Stockholm går samma dagar och flera av utställarna vill ju gärna kunna vara med på båda arrangemangen. Vi gjorde en enkät för ett par år sedan, men tog beslut att tills vidare stå fast vid det väl inarbetade datumet.

Nästa års Vävdagar blir alltså 24-25-26 oktober 2019.

Arrangör för hela evenemanget är den ideella föreningen
Svenska VävstolsMuseet i Glimåkra