Karin Karlen-Mona Hedin P1090664-601x400

Den 11 juni invigdes utställningarna

Spinn, spinn dottern min - en utställning om friargåvor och handaslöjd och "Textil vandring" på VävstolsMuseet med Per Gustavsson och Mona Hedin

Ordförande i föreningen VävstolsMuseet Karin Karlén hälsade besökarna välkomna och invigde vernissagen.

Per Gustavsson-Spin spinn 170611-1-2Per Gustavsson vid sin spinnrock, spann och berättade sagor, sägner och gåtor kring linet. Samtidigt som tråden växte fram mellan hans fingrar vävdes berättelsens tråd.

Konstfullt slöjdade linfästen, bemålade skäkteträn och andra friargåvor  kan ses i pågående utställning som inspirerade till berättelser.

Publiken fick följa vägen från lin-frö till färdiga vävnader.

Mona Hedin 170611-5-2 Mona Hedin visade sina textila konsthantverk.
Mona är yrkesverksam textilkonstnär sedan mer än 30 år.
Uppvuxen i Dalarna, bosatt 30 år i Mälardalen, men sen 15 år bosatt och verksam på Öland där hon driver Atelje 3 Hedin i Mörbylånga tillsammans med konstnär Pekka Hedin.

Mona berättar, jag arbetar med textila objekt, främst gobelänger, gärna i oregelbundna former, där jag utgår från det textila materialets förutsättningar i material som ull, lin och silke, men också i främmande material som skapar en tre dimensionell bild.

Vävningen är mitt långsamma språk som kräver mycket förarbete av skisser, val av material och färg, en långsam process. Är en målande konstnär fast i det textila materialet, målar med garn.

I mina textila bilder arbetar jag med naturens former i ett abstrakt formspråk.
Öland och dess Alvar är mina stora inspirationskällor, påverkas av havet och ljuset.
Men även fjällvärlden är en påträngande stark inspiration, som har präglat mig efter
24 års fjällvandringar.

Slutligen citat Gunnar Ekelöfs dikt ”Vad vore händelsernas vävnad utan den röda tråden, ariadnetråden, försvunnen då och då men alltid invävd.