Hon fick ta emot Guldskytteln

Lillemor tar emot Guldskytteln

GLIMÅKRA: För en månad sedan utsåg Vävare i Skåne henne till Årets vävare. Nu har Lillemor Johansson prisats på nytt. Den här gången handlar det om Sveriges finaste vävpris – Guldskytteln.

Riksföreningen för handvävning hade i helgen sin årsstämma i Luleå med ett digert program. Föreningen fyller 25 år i år och passade på att byta namn till Riksvävarna.
På årsmötet fick Lillemor Johansson från Glimåkra ta emot Guldskytteln 2017, priset till årets vävare i Sverige.
Riktigt roligt med uppskattning, konstaterar hon när Norra Skåne träffar henne på hemmaplan på vävstolsmuseet i Glimåkra.
– Det var mycket högtidligt. Det var 125 personer från 16 regioner på årsmötet.
Lillemor Johansson är onekligen en synnerligen värdig mottagare av Guldskytteln. Hennes meritlista är nämligen väldigt diger.
Tack vare Lillemor finns Vävstolsmuseet i Glimåkra och tidningen Vävmagasinet.
Hon har hållit i vävkurser runt om i Sverige och världen.
Hon är arkitekten bakom vävdagarna i Glimåkra.
Hon var med och startade vävmässan. Och så vidare.
– Fast jag har ju inte varit ensam om allt det där, min man har varit mycket delaktig och det är fler som bidragit, säger Lillemor.

Lillemors vävkarriär började 1960 i Båstad. På Fredrika Bremer-förbundets lanthushållsskola satte sig Lillemor för första gången vid en vävstol. Hon vävde en pläd och en handduk.
Och sen visste jag vad jag skulle göra i resten av livet, säger Lillemor.
Hon utbildade sig till vävlärare och blev så småningom ledare för ett konsthantverksprojekt – i Sydafrika. Efter åren i Afrika började hon på vävstolsfabriken i Glimåkra. Elever från hela världen lärde sig väva av Lillemor och för att ta tillvara på det stora intresset startade hon tillsammans med sin make Vävmagasinet på 80-talet.
Och i mitten av 90-talet öppnade Vävstolsmuseet, som har förvaltat arvet efter vävstolsfabriken och befäst Glimåkras position som Sveriges vävcentrum.
Några planer på att slå av på takten har inte Lillemor. Efter att ha tagit emot Guldskytteln i Luleå var hon på tisdagen tillbaka på Vävstolsmuseet och jobbade.
Vi har kurs 1 maj. Och så har vi handduksutställningen ”Handduken – vårt mest älskade vävprojekt” som öppnar på valborgsmässoafton, säger Lillemor.
Eftersom hon var i Luleå och prisades missade hon Vävstolsmuseets årsmöte.
Och efter 21 år lämnade jag ordförandeposten. Men jag är kvar i styrelsen, säger Lillemor.
Hon konstaterar nöjt att det har kommit in nya krafter i styrelsen med samma intresse och passion.
Karin Karlén, tidigare rektor och barn- och utbildningschef i Hässleholm, är ny ordförande. Nya i styrelsen är även Marianne Larsson från Kristianstad, som blir IT-ansvarig, och Agneta Frostby Blomberg från Osby.
Som Norra Skåne tidigare har berättat blir det inga vävdagar i år på grund av närheten – både geografiskt och i tid – till Väv 2017, den stora mässan i Växjö,
Med den delvis nya styrelsen är siktet inställt på 2018 och då ska vävdagarna göra storstilad comeback är det tänkt.

Artikeln skriven av Peter Paulsson och publicerad 25/4 -17 på nsk.se