Damast och opphämta med skälblad och dragrustning

11 september - 16 september

Uppsättning och vävning i olika typer av vävstolar. Även plockad damast.
Ledare: Lillemor Johansson

3600:- + material

Kursdeltagarna har möjlighet att väva på kvällar och tidiga morgnar. Därför bör alla om möjligt bo över i Gllimåkra. Västergård Restaurang & Byhotell erbjuder enkelrum med frukost till priset 450:-/dygn. Lunch kan köpas. Hotellet ligger 5 minuters gångväg från VävstolsMuseet.

Kursen fokuserar på att ni lär er uppsättning, olika bindningar i olika kvaliteter och tekniker. Mycket blir alltså prover men ett par större arbeten brukar man hinna med, som kuddsidor, tabletter, bildvävar i hel- eller halvlinne och en ullväv. Vi kommer att ha en opphämta med dragrustning och en med skälblad och halvskaft. Två damast med skälblad och två plockad damast. Två eller tre damast med dragrustning (10 respektive 20 mönsterskaft) och en damast med harneskrustning.

Det är bra om man har vävt 8- eller 10-skafts dräll för att lättare kunna tillgodogöra sig kursen. Vi väver nästan enbart i trissvävstolar eftersom det passar utmärkt till dessa tekniker. Men det är inga problem, bara lite minddre arbete än med kontramarsch. Ett par av vävarna kommer att ha kontramarsch.

Det går täta bussar från Osby (närmast), Hässleholm och Kristianstad till Glimåkra.

Deltagarantalet blir troligen 8-10 stycken.

Materialkostnaden på kursen brukar ligga mellan 175-200 kronor.